En fritidsbåt används som privat färdmedel. Till exempel räknas inte sightseeingbåtar och kryssningsfartyg inte som fritidsbåtar. Inom kategorin för fritidsbåtar hamnar roddbåtar, segelbåtar, motorbåtar och kanoter. Är man ägare till en båt behöver man en båtplats att förtöja båten vid. En båtplats kan även vara ett vinterförråd för lagring av båten under vintertid. Båtägare vill ofta ha båtplats på attraktiva platser som dessutom inte är alltför långt från hemmet. Läget, avståndet, men även båtplatsens rykte, är alltså av yttersta vikt för Sveriges båtägare.

Roddbåtarna kan vara i antingen trä, aluminium eller plast. Med ansiktet vänt mot aktern sitter roddaren på en roddbänk i mitten av båten, och har ansiktet vänt mot akter. En del roddbåtar är dessutom försedda med motor då man alltså kan skifta hur man vill färdas. Dessa roddbåtar ska inte förknippas med de mer långsmala tävlingsroddbåtarna som ibland har rum för uppåt 8 roddare.

Kanoten är liksom roddbåten en variant som man med hjälp av muskelkraften färdas framåt. Skillnaden är dock att man inte ror som på liknande sätt som när man färdas i roddbåt. Istället paddlar man framåt med hjälp av en paddel.

Motorbåtarna har oftast förbränningsmotorer som drivs av bensin eller diesel. Hybriddrift och elmotorer är dock ett miljövänligare alternativ som blir allt vanligare. Segelbåten drivs framåt med hjälp av vindens och seglens kraft. Att segla sägs vara en konst och det krävs mycket engagemang och precision för att lyckas med seglingen. Att skaffa en fritidsbåt är en god investering eftersom ett båtintresse kan bli en mycket nöjsam aktivitet.

Det är främst ovannämnda varianter av fritidsbåtar du har att välja bland om du funderar på att bli båtägare. Eftersom en båt är en ganska stor investering krävs noggrannhet och eftertanke inför ditt köp för att fatta rätt beslut. Titta även över utbudet av båtplatser i närheten av ditt hem, eller vid sommarstugan om det är där du ska ha båten.